Europejskie Dni Dziedzictwa 2021 – weekend 11-12.09

W dolnośląskim tyglu od wieków mieszają się smaki z różnych stron świata. Jedne wciąż są znane i lubiane, inne zapomniane w dziejowych zawieruchach. Dziś coraz częściej i chętniej wracamy do korzeni, również tych kulinarnych.

W ramach tegorocznej edycji Europejskich Dni Dziedzictwa w Książęcych Rezydencjach Doliny Bobru symbolicznie sięgniemy do spiżarni dawnych mieszkańców naszych zabytkowych obiektów. Poznamy nie tylko kuchnię, ale i obyczaje biesiadne mieszkańców średniowiecznych warowni. Poszukamy smaków sprzed wieków, które znamy do dziś. Posłuchamy niezwykle ciekawych opowieści o kuchni mieszkańców regionu, których los skierował w nasze strony, a potrawy były tym, co przypominało im o pozostawionym gdzieś daleko rodzinnym domu.

Przez dwa wrześniowe weekendy odbywać się będą spotkania, prelekcje, warsztaty, pokazy i działania kulinarne. Na najmłodszych czekać będą gry i zabawy, angażujące nie tylko smak, ale i inne zmysły

Weekend pierwszy: 11-12 września

Program wydarzeń:
Zamek Wleń (Lenno)

11 września – sobota
11.30-12.00: prelekcja o piernikach śląskich

12.00–16.00 prezentacja pierników figuralnych z motywem Zamku Wleń oraz warsztaty ich ozdabiania
Smakiem królującym od wieków na świątecznych stołach są aromatyczne pierniki. Nasze, nawiązując do tradycji pierników figuralnych, przybiorą formę Wieży. Będziemy je wspólnie upiększać i zdobić, aby stały się niezwykłą pamiątką z wizyty na Zamku we Wleniu.

15.30-16.30: prelekcja „Na średniowiecznym stole”
Czyli o tym, jak przygotowywano dawne biesiady oraz o różnicach między jedzeniem na zamkach i w chłopskiej zagrodzie.
Prelekcja odbywać się będzie w kościółku św. Jadwigi (u stóp zamku)

12 września – niedziela
11.00–16.00: zabawy multisensoryczne
Przez cały weekend na odwiedzających zamek czekać będą również zabawy angażujące zmysły.

Wieża w Siedlęcinie

11 września – sobota
15.00–17.00: pokaz i miniwarsztaty Sudeckiego Społecznego Domu Nasion.
Dom Nasion to inicjatywa mająca na celu zachowanie różnorodności nasion, a co za tym idzie dostępu do zdrowej, bezpiecznej żywności, którą możemy produkować samodzielnie lub kupować ze sprawdzonych, pewnych źródeł.
Łuskanie, przesiewanie, rozpoznawanie nasion, to czynności, które zaangażują wszystkie zmysły, a być może zainspirują do działania w duchu niezależności żywnościowej.

12 września – niedziela
11.00–13.00 – degustacja „Makowca Babci Huldy” (przygotowanego według słynnego przepisu, z którego słynął Siedlęcin ponad 90 lat temu) oraz prezentacja pierników figuralnych z motywem Wieży Książęcej
Dawniej każdą uroczystość w Siedlęcinie uświetniał makowiec pieczony przez „Babcię Huldę” – jak smakował przekonamy się dzięki odtworzeniu starego przepisu (nieobecnego w Siedlęcinie prawie 90 lat). Może znów stanie się on nieodłącznym elementem siedlęcińskich biesiad…?
Innym smakiem królującym od wieków na świątecznych stołach są aromatyczne pierniki. Nasze, nawiązując do tradycji pierników figuralnych, przybiorą formę Wieży. Będziemy je wspólnie upiększać i zdobić, aby stały się niezwykłą pamiątką z wizyty w Siedlęcinie.


11.00–16.00 zabawy multisensoryczne
Przez cały weekend na odwiedzających Wieżę czekać będą również zabawy angażujące zmysły.

Zapraszamy do wspólnego poznawania smaków ze spiżarni Książęcych Rezydencji Doliny Bobru!

Już za chwilę program wydarzeń w drugi weekend EDD 2021 – 18 i 19 września