Europejskie Dni Dziedzictwa 2021 – weekend 18-19.09

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie EDD_2021_smaki_dziedzictwa.jpg

W dolnośląskim tyglu od wieków mieszają się smaki z różnych stron świata. Jedne wciąż są znane i lubiane, inne zapomniane w dziejowych zawieruchach. Dziś coraz częściej i chętniej wracamy do korzeni, również tych kulinarnych.

W ramach tegorocznej edycji Europejskich Dni Dziedzictwa w Książęcych Rezydencjach Doliny Bobru symbolicznie sięgniemy do spiżarni dawnych mieszkańców naszych zabytkowych obiektów. Poznamy nie tylko kuchnię, ale i obyczaje biesiadne mieszkańców średniowiecznych warowni. Poszukamy smaków sprzed wieków, które znamy do dziś. Posłuchamy niezwykle ciekawych opowieści o kuchni mieszkańców regionu, których los skierował w nasze strony, a potrawy były tym, co przypominało im o pozostawionym gdzieś daleko rodzinnym domu.

Przez dwa wrześniowe weekendy odbywać się będą spotkania, prelekcje, warsztaty, pokazy i działania kulinarne. Na najmłodszych czekać będą gry i zabawy, angażujące nie tylko smak, ale i inne zmysły

Weekend drugi: 18-19 września

Program wydarzeń:
Zamek Wleń (Lenno)

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie pasekwlen1-768x184.jpg

18 września – sobota
11.00-16.00: loteria fantowa
11.00-13.00: zdobienie pierników zamkowych
14.00: inauguracyjne przejście „ścieżką dziedzictwa” do balkonu św. Jadwigi (przygotowane przez wolontariuszy w ramach obozu Narodowego Instytutu Dziedzictwa)
14.00-16.00: gry i zabawy sensoryczne

19 września – niedziela
11.00-13.00: spotkanie z osobowością kulturalno-kulinarną – Anna Komsta „Na kocyku”. Opowieści i degustacje lokalnych deserów.
Prośba o zabranie własnych kocy, talerzyka i łyżeczki – ograniczamy produkcję plastiku!
14.00-16.00: gry i zabawy sensoryczne


Wieża w Siedlęcinie

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie paseksiedlecin2-768x259.jpg

18 września – sobota
12.00-13.00: „Smak stali” – warsztaty fechtunku mieczem średniowiecznym, zabawy giermków
16.00-17.00: „Smak stali” – warsztaty fechtunku mieczem średniowiecznym, zabawy giermków
Cały dzień – zdobienie pierników wieżowych

19 września – niedziela
12.00-13.00: prelekcja „Na średniowiecznym stole”
Czyli o tym, jak przygotowywano dawne biesiady oraz o różnicach między jedzeniem na zamkach i w chłopskiej zagrodzie.
14.00-16.00: spotkanie z osobowością kulturalno-kulinarną – Anna Komsta „Na kocyku”. Opowieści i degustacje lokalnych deserów.
Prośba o zabranie własnych kocy, talerzyka i łyżeczki – ograniczamy produkcję plastiku!

Zapraszamy do wspólnego poznawania smaków ze spiżarni Książęcych Rezydencji Doliny Bobru!